Nieuws

18 april 2021

Tijdens deze corona pandemie zitten wij als stichting Struikelstenen Meierijstad zeker niet stil.

 

Achter de schermen is onze werkgroep het afgelopen jaar onder andere bezig geweest met zorgvuldig onderzoek naar de Veghelse Joodse oorlogsslachtoffers.

Dat bleek niet altijd even gemakkelijk vanwege de noodgedwongen sluiting van de archiefinstellingen. Als alternatief konden we gelukkig dankbaar gebruik maken van archiefmateriaal dat digitaal beschikbaar is gesteld. Het verstrijken van de openbaarheidstermijn van 75 jaar, die voor veel archieven geldt, maakt het daarbij voor ons iets eenvoudiger om, bijvoorbeeld, ook stukken uit de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog in te kunnen zien.

 

Ondanks dat we vorig jaar het leggen van de eerste vier struikelstenen in Veghel uit moesten stellen, zijn wij als stichting intussen bezig met het treffen van voorbereidingen voor de totstandkoming van de overige steentjes. Daarover onderhouden wij contact met het team van kunstenaar Gunter Demnig, dat volhardend doorgaat met het vervaardigen van stenen voor een niet aflatende stroom aan bestellingen vanuit alle windstreken. De wachtlijst van Demnig is nog steeds groeiende.

 

Gezien de huidige omstandigheden laat het leggen van de eerste vier struikelstenen in Veghel helaas nog even op zich wachten. Hierover berichten wij u zodra er gunstiger perspectieven in zicht zijn om publieke evenementen te kunnen organiseren.

 

Graag willen wij u als geïnteresseerde de lijst met namen van de Veghelse oorlogsslachtoffers die een struikelsteen gaan krijgen, niet onthouden:

 

(In willekeurige volgorde)

 

Rosa Meijer-de Groot

Job (Joseph) de Groot

Nico Wolf

Nico Nathan Wolf

Emma de Winter-Cohen

Erna Neustadt

Alida Schuijer-van Emmen

Arnold (Aäron) van der Sluis

Bertha (Belia) van der Sluis-de Lange

Jetty (Henriëtte Emmie) van der Sluis

Lies (Elisabeth Henriëtte) van der Sluis

Emma van der Sluis

Johanna de Winter-Hertog

Hertog de Winter

Jules (Isaac Daniel) de Winter

Kaatje de Winter

Leentje (Lena) de Winter

 

Inmiddels hebben we de eerste vier steentjes ontvangen zoals u op onderstaande foto kunt zien.

 


26 januari 2020

In Veghel werd, op initiatief van de gemeente, op het Heilig Hartplein de Holocaust herdacht door stil te staan bij het tijdelijk lichtmonument "Levenslicht" van kunstenaar Daan Roosegaarde.

(Foto's zijn eigendom van Stichting Struikelstenen Meierijstad en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming van de stichting. Met dank aan fotograaf Arthur Pfaff.)

 

Lees hieronder ook het verslag door Brabants Dagblad:

 

Herdenking Holocaust gevangen in namen en stenen

Brabants Dagblad, bd.nl


21 maart 2019

Ook Veghel wil Struikelstenen voor de 15 gedeporteerde Joden

Brabants Dagblad, bd.nl