Nieuws

Struikelstenen gepoetst door 't Ven

Op 13 maart hebben de leerlingen van groep 8 van basisschool 't Ven hun geadopteerde Struikelstenen gepoetst in de Gasthuisstraat. De stenen waren na de eerste winter buiten wel aan een poetsbeurt toe maar ze zien er nou weer keurig uit.

Legging struikelstenen voor Nico Wolf en Nico Nathan Wolf

Op zondag 8 mei 2022 zijn voor de Joodse oorlogsslachtoffers Nico Wolf en Nico Nathan Wolf struikelstenen gelegd bij hun toenmalige woonhuis aan de Gasthuisstraat 5 in Veghel.

 

Bij de ceremonie waren een aantal familieleden aanwezig en er waren vele belangstellenden op af gekomen. In een mooie en emotionele ceremonie werd de levensloop verteld van de neven Nico en Nico Nathan en werden persoonlijke verhalen gedeeld. Bij het leggen van de stuikelstenen werd de kaddisj uitgesproken, een van de belangrijkste gebeden van het Jodendom. en Kinderen van Basisschool ‘t Ven hielpen bij de steenlegging.

 

Nico Wolf werd op 24 november 1919 geboren in Veghel, hij was student Economie aan de Universiteit Tilburg en woonde in Veghel op het adres Gasthuisstraat 5. In september 1942 werd hij op transport gesteld vanuit Westerbork en kwam vermoedelijk eind maart 1944 ergens in Midden-Europa om het leven. Pas in 1952 is zijn overlijdensdatum officieel vastgesteld op 31 maart 1944.

 

Nico Nathan Wolf werd op 24 juni 1915 geboren in Doetinchem. In 1939 werd hij als soldaat gemobiliseerd en vocht tijdens de Duitse inval bij de Grebbeberg, na de capitulatie keerde hij terug naar Veghel. Op 28 augustus 1942 moet Nico zich melden in Westerbork. Hij geeft hieraan gehoor en enkele dagen later wordt hij op transport gesteld naar Auschwitz. Hij komt terecht in een van de satellietkampen en het wordt aangenomen dat Nico rond 31 maart 1944 om het leven kwam als gevolg van ziekte, uitputting of ontbering.

Eerste Struikelstenen gelegd

Op zondag 3 april 2022 hebben we voor de Joodse oorlogsslachtoffers Rosa Meijer-de Groot en haar broer Job (Joseph) de Groot struikelstenen gelegd bij hun toenmalige woonhuis aan de NCB-laan 6 in Veghel.

 

Binnen Meierijstad zijn dit de eerste twee stenen van een reeks te leggen struikelstenen (“Stolpersteine”) naar een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

 

Hieronder alvast een korte impressie van de dag, meer foto's volgen spoedig. 

3 April 2022 - Eerste legging struikelstenen

Op zondag 3 april 2022 zullen voor de Joodse oorlogsslachtoffers Rosa Meijer-de Groot en haar broer Job (Joseph) de Groot struikelstenen worden gelegd bij hun toenmalige woonhuis aan de NCB-laan 6 in Veghel.

 

Binnen Meierijstad zijn dit de eerste twee stenen van een reeks te leggen struikelstenen (“Stolpersteine”) naar een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

 

Locatie:

NCB-laan 6, 5462 GD Veghel

 

Programma:

14.00 uur openingswoord

14.30 uur officiële steenlegging

Kliknieuws: Met struikelstenen worden Joodse Holocaust slachtoffers herdacht

In Meierijstad komen een aantal ‘Stolpersteine’ te liggen. Met deze struikelstenen worden de Joodse Holocaust slachtoffers uit Meierijstad herdacht en thuisgebracht naar de plek waar zij het laatst gewoond hebben. Na lang wachten vanwege de coronapandemie en het daardoor noodgedwongen uitstel eind vorig jaar worden op 30 januari in Veghel eindelijk de eerste vier stenen gelegd.

 

Lees het hele artikel op kliknieuws

Update: 18 april 2021

Tijdens deze corona pandemie zitten wij als stichting Struikelstenen Meierijstad zeker niet stil.

 

Achter de schermen is onze werkgroep het afgelopen jaar onder andere bezig geweest met zorgvuldig onderzoek naar de Veghelse Joodse oorlogsslachtoffers.

Dat bleek niet altijd even gemakkelijk vanwege de noodgedwongen sluiting van de archiefinstellingen. Als alternatief konden we gelukkig dankbaar gebruik maken van archiefmateriaal dat digitaal beschikbaar is gesteld. Het verstrijken van de openbaarheidstermijn van 75 jaar, die voor veel archieven geldt, maakt het daarbij voor ons iets eenvoudiger om, bijvoorbeeld, ook stukken uit de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog in te kunnen zien.

 

Ondanks dat we vorig jaar het leggen van de eerste vier struikelstenen in Veghel uit moesten stellen, zijn wij als stichting intussen bezig met het treffen van voorbereidingen voor de totstandkoming van de overige steentjes. Daarover onderhouden wij contact met het team van kunstenaar Gunter Demnig, dat volhardend doorgaat met het vervaardigen van stenen voor een niet aflatende stroom aan bestellingen vanuit alle windstreken. De wachtlijst van Demnig is nog steeds groeiende.

 

Gezien de huidige omstandigheden laat het leggen van de eerste vier struikelstenen in Veghel helaas nog even op zich wachten. Hierover berichten wij u zodra er gunstiger perspectieven in zicht zijn om publieke evenementen te kunnen organiseren.

 

Graag willen wij u als geïnteresseerde de lijst met namen van de Veghelse oorlogsslachtoffers die een struikelsteen gaan krijgen, niet onthouden:

 

(In willekeurige volgorde)

 

 • Rosa Meijer-de Groot
 • Job (Joseph) de Groot
 • Nico Wolf
 • Nico Nathan Wolf
 • Emma de Winter-Cohen
 • Erna Neustadt
 • Alida Schuijer-van Emmen
 • Arnold (Aäron) van der Sluis
 • Bertha (Belia) van der Sluis-de Lange
 • Jetty (Henriëtte Emmie) van der Sluis
 • Lies (Elisabeth Henriëtte) van der Sluis
 • Emma van der Sluis
 • Johanna de Winter-Hertog
 • Hertog de Winter
 • Jules (Isaac Daniel) de Winter
 • Kaatje de Winter
 • Leentje (Lena) de Winter

 

Inmiddels hebben we de eerste vier steentjes ontvangen zoals u op onderstaande foto kunt zien.

 


Update: 26 januari 2020

In Veghel werd, op initiatief van de gemeente, op het Heilig Hartplein de Holocaust herdacht door stil te staan bij het tijdelijk lichtmonument "Levenslicht" van kunstenaar Daan Roosegaarde.

(Foto's zijn eigendom van Stichting Struikelstenen Meierijstad en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming van de stichting. Met dank aan fotograaf Arthur Pfaff.)

 

Lees hieronder ook het verslag door Brabants Dagblad:

 

Herdenking Holocaust gevangen in namen en stenen

Brabants Dagblad, bd.nl


Update: 21 maart 2019

Ook Veghel wil Struikelstenen voor de 15 gedeporteerde Joden

Brabants Dagblad, bd.nl