Nico Nathan Wolf (kortweg 'Nico' genoemd) werd op 24 juni 1915 geboren in Doetinchem, als oudste zoon van Mozes Wolf en Jansje Vrieslander. In het geboorteregister van de Burgerlijke Stand is hij officieel ingeschreven als 'Wolff' met een dubbele 'f', maar dit was hoogstwaarschijnlijk een schrijffout.

 

Nico werd op 24 juni 1915 geboren in Doetinchem. Zijn vader Mozes 'Mau' of 'Michael' Wolf kwam oorspronkelijk uit Veghel en was veehandelaar. Zijn moeder kwam uit Den Helder. Het echtpaar Wolf-Vrieslander kreeg vier kinderen: Nico Nathan (1915), Philip (1916), Rozette (1917) en Roza (1919). Het gezin verhuisde later naar de Ridderstraat 27 in Oss. 

Nico werd handelsreiziger. Met zijn lengte van 1,63 meter stond hij bekend als ‘Kleine Nico’. Zijn Veghelse neef en naamgenoot Nico werd ‘Grote Nico’ genoemd. In 1939 verhuist Nico vanuit Doetinchem naar een woning aan het Heilig Hartplein in Veghel, vlakbij het kantoor van zijn oom Max Wolf.

 

Net als zijn neef werd Nico als soldaat gemobiliseerd en keerde na de capitulatie terug naar Veghel. Op 18 augustus 1942 trouwt zijn zus Roza in Veghel met de Winterswijker Max de Leeuw. Nico trouwt vermoedelijk rond deze periode met diens zuster Sera de Leeuw.

Op 22 december 1941 werd neef Grote Nico door de Sicherheitspolizei opgepakt en naar Den Bosch gebracht. Daar bleek echter dat ze Nico Nathan Wolf moesten hebben. Neef Nico mocht terug naar huis, maar Nico Nathan is er zes weken vastgehouden en werd toen vrijgelaten. Waarom hij opgepakt werd, is nog onduidelijk.

Op 28 augustus 1942 moet Nico zich melden in Westerbork. Hij geeft hieraan gehoor en enkele dagen later wordt hij op transport gesteld naar Auschwitz. Ook broer Philip zat bij dit transport. De trein stopte onderweg in Cosel (Polen). Zo’n 200 jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar moesten de trein verlaten om vervolgens in één van de satellietkampen van Auschwitz als dwangarbeider tewerkgesteld te worden. Hoogstwaarschijnlijk behoorden Nico en Philip tot deze groep.

Aangenomen wordt dat Nico rond 31 maart 1944 om het leven kwam en Philip rond 10 februari 1945, allebei als gevolg van ziekte, uitputting of ontbering.

 

Hoe verging het de overige familieleden ?

Nico’s echtgenote Sera de Leeuw sterft in kamp Auschwitz rond 31 januari 1944. Zijn vader en moeder werden op 9 april 1943 vanuit hun woning in Oss afgevoerd naar kamp Vught. Op 24 mei zijn ze overgebracht naar Westerbork, waar zij op 25 mei op transport moesten naar Sobibor. Direct na hun aankomst op 28 mei 1943 werden zij vermoord. Philip's vrouw Estella Hes werd op 3 september 1942 in Auschwitz vermoord.

Nico’s zussen Rozette en Roza overleefden de oorlog, evenals Max de Leeuw.